Waar moet ik rekening mee houden bij het aanschaffen van een schapenvacht? - Topschapenvachten

Waar moet ik rekening mee houden bij het aanschaffen van een schapenvacht?

Het verschil tussen echte en neppe schapenvacht
12 July 2021

Je ziet ze tegenwoordig overal; schapenvachten. Een smaakvolle toevoeging in je woonkamer, slaapkamer of buiten op het terras. Het gebruik van een schapenvacht kan een extra dimensie toevoegen aan de ruimte. Door te werken met verschillende stoffen en materialen kan je namelijk extra diepte creëren in de ruimte. Een schapenvacht staat niet alleen voor warmte en gezelligheid, maar ook voor rust en verbinding met de natuur.

wit schapenvel met stoel

Schapenvachten zijn niet alleen in verschillende formaten te verkrijgen, maar ook in veel verschillende kleuren. Voor een meer natuurlijke kleur kun je kiezen voor wit, grijs of bruin. Er zijn ook veel vrolijke kleuren schapenvachten zoals roze, blauw en groen. Naast de kleur en het formaat kun je kiezen voor een vacht met lange of korte haren. Met dit grote aantal keuzemogelijkheden is het goed om opzoek te gaan naar wat jij het mooist vindt. Ga bijvoorbeeld eens rondkijken in een woonwinkel. Heb je een schapenvacht op het oog? Met de volgende dingen moet je rekening houden.

Wat kost een echte schapenvacht?

Een echte schapenvacht kost gemiddeld tussen de 40 en 200 euro. Met een schapenvacht van een tientje heb je een grote kans dat je een neppe schapenvacht hebt aangeschaft. Maar waardoor lopen de prijzen zo uiteen? De prijs van een schapenvacht wordt gebaseerd de exclusiviteit van de schapenvacht. Er zijn namelijk veel verschillende typen vacht. Logischerwijs zijn de goedkoopste vachten ook de meest voorkomende vachten. Gezien veel mensen voor een witte schapenvacht kiezen, zijn dat ook de meest voorkomende vachten. De prijzen van witte schapenvachten liggen hierdoor vaak lager. Grijze schapen komen niet zo vaak voor, waardoor een grijze schapenvacht dus duurder is.

Het verschil tussen echte en neppe schapenvacht

Het is belangrijk om te weten of je een imitatie schapenvacht koopt of een echte. Ze lijken namelijk veel op elkaar, maar voelen wel echt anders aan. Het is verleidelijk om af te gaan op de prijs van de schapenvacht. Een nep vacht kun je vaak al tegen een kleine prijs aanschaffen. Het productieproces van een echte schapenvacht is duurder en heeft meer tijd nodig, waardoor een echte schapenvacht duurder is.

Het maken van een schapenvacht is een oude ambacht. Er gaat veel tijd overheen voordat een schaap een mooie, geschikte vacht heeft. Dit duurt zo ongeveer zes weken. Er worden verschillende mensen bij het proces betrokken. Zoals bijvoorbeeld de herder van de schapen en de leerlooier. Al deze factoren dragen bij aan de hogere prijs van echte schapenvacht ten opzichte van nep schapenvacht.

Tips en trucs

Er bestaan verschillende trucs om het verschil tussen een echte en een neppe schapenvacht te zien. Zo is een echte schapenvacht vaak vrij zwaar. Wees dus alert op het gewicht wanneer je de schapenvacht vastpakt. Daarnaast is echte schapenvacht uniek, geen enkel schaap is namelijk hetzelfde. Nep schapenvachten worden in massa’s geproduceerd en zullen er dus grotendeels hetzelfde uitzien. Het is ook raadzaam om te letten op de structuur van de vacht. Echte schapenwol voelt namelijk super zacht aan. Een nep vacht is daarentegen vaak wat stugger en voelt minder natuurlijk aan.

De laatste tip is eigenlijk de meest voor de hand liggende tip. Aan een nep schapenvacht hangt namelijk vaak een waslabel. Een echte schapenvacht was je niet en zal dus ook geen waslabel hebben. Daarnaast is de winkel waar je het koopt ook van invloed. Bij een grote, goedkope woonwinkelketen worden vaak nep schapenvachten verkocht. Verdiep je dus eerst in het aanbod van de winkel voor je er heen gaat. Bij twijfel kun je het ook altijd navragen bij het personeel.

Kies wat jij mooi vindt

Als laatste tip moet je natuurlijk kiezen wat jij zelf het mooiste vindt. Heb je het verschil gezien en gevoeld tussen een echte en een imitatie schapenvacht en wil je toch een imitatie schapenvacht? Dat is dan natuurlijk helemaal prima. De aanschaf van een schapenvacht kan prijzig zijn, dus is het belangrijk om achter je keuze te staan. Laat je dus niet leiden door de mening van anderen of de voorkeuren van de verkoper. Vind je het lastig om een keuze te maken? Probeer zoveel mogelijk varianten te zien en te voelen. Shop dus niet alleen online als je voor het eerst een schapenvacht wil kopen. Je kunt online natuurlijk wel inspiratie opdoen voor het gebruik en de kleur van de schapenvacht.

Wat is het verschil tussen een gewone schapenvacht en een IJslandse schapenvacht?

Schapenvachten zijn erg populair als woonaccessoire. Veel mensen hebben het thuis ergens over een bank of een stoel liggen om een gezellige, warme sfeer te creëren. Het werken met verschillende materialen en stoffen is een van de trends van nu. Een schapenvacht leent zich hier dus uitstekend voor. Er zijn veel verschillende schapenvachten op de markt, met name imitatie schapenvacht. Om te voorkomen dat je per ongeluk een imitatie schapenvacht koopt kun je op internet veel tips en trucs vinden. Naast reguliere en imitatie schapenvachten bestaat er ook IJslandse schapenvacht, hierover lees je in dit artikel meer.

Waar komt IJslandse vacht vandaan?

Zoals de naam het zelf al zegt, komt een IJslandse schapenvacht natuurlijk uit IJsland. Maar hoe is dit eigenlijk zo gekomen? In de tijd van de Vikings werd al gehandeld in schapen, met name schapen uit IJsland. Het is waarschijnlijk het oudste en het puurste schapenras ter wereld. De wol van deze schapen is dan ook uniek. Het is erg fijn, zacht en isolerend. De IJslandse schapenvachten hebben vaak een medium tot groot formaat en zijn erg breed.

De haren van een schapenvacht

De verschillende soorten schapenvacht hebben verschillende haarlengtes. Zo zijn IJslandse schapenvachten vaak langharig. De IJslandse schapen hebben over het algemeen korte pootjes met een brede rug. Deze schapen hebben een lange vacht, omdat ze niet worden geschoren en het haar blijft groeien. De eerste laag van de vacht is de onderwol. Dit zijn de fijnere vezels die vooral in kleding worden verwerkt. Daar op zit een laag van dekharen. Dit is de dikkere, glanzende wol die we kunnen zein. De haren zijn gemiddeld zo’n vijftien centimeter lang.

IJslands schapenvacht wit

De verzorging van schapenvacht

Om de schapenvacht mooi te houden moet hij verzorgd worden. Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk om nooit de schapenvacht uit te wassen. Dit zorgt namelijk voor knopen en een doffe uitstraling. Het is niet alleen slecht voor de haren, maar ook voor het leer dat dan hard wordt. Daarnaast wordt aangeraden om de schapenvacht regelmatig door te kammen. Hiermee voorkom je de vorming van knopen en blijft de vacht lekker zacht. Ga voorzichtig te werken om de knopen en klitten te verwijderen. Borstel niet te hardhandig, anders kun je de vacht beschadigen.

Vlekken of vuil op de schapenvacht kunnen met een vochtige doek worden verwijderd. Belangrijk is dat je dan dept en niet wrijft. Wanneer je wrijft komt de vlek dieper in de vacht en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Probeer tijdens het verwijderen van de vlek het leer droog te houden. Om de schapenvacht verder schoon te maken kun je hem uitkloppen of de stofzuiger gebruiken. Hier kun je de meeste stof en kruimels makkelijk mee verwijderen. Ook is het raadzaam de vacht af en toe buiten te laten luchten, uiteraard wel op een droge dag.

Verschillende kleuren

Schapenvacht komt in veel verschillende kleuren voor. Er zijn vachten met een natuurlijke kleur of in een geverfde kleur. De natuurlijke kleuren die je kunt vinden zijn wit, grijs en bruin. Je kan ook gaan voor een kleurtje, dan krijg je een geverfde schapenvacht. Het voordeel hiervan is dat je een kleur kunt kiezen die goed bij je interieur past. Het nadeel is dan wel dat de schapenvacht niet meer in de originele staat is en minder natuurlijk overkomt. Ga bij jezelf na waarvoor je de schapenvacht wil gebruiken en wat je wil dat de vacht uitstraalt. Dit zal het kiezen van jouw ideale schapenvacht makkelijker maken.

Alle verschillen op een rijtje

Een gewone schapenvacht is over het algemeen wat minder zacht dan een IJslandse schapenvacht. De haren zijn vaak minder lang en de vacht zelf is vaak kleiner van formaat. IJslandse schapen zijn namelijk grote, brede dieren. Daarnaast is een IJslandse schapenvacht warmer, omdat deze schapen goed geïsoleerd moeten zijn tegen de kou. De verschillen zijn in dit artikel wel beschreven, maar om de verschillen goed te kunnen merken kun je ze het beste eens in het echt bekijken en voelen. Na het lezen heb je wellicht en voorkeur ontwikkeld voor een soort schapenvacht, maar na het voelen van de vachten kan dit natuurlijk heel anders zijn. Het is natuurlijk ook gewoon een leuke ervaring om wat je hebt gelezen ook echt te kunnen zien en voelen.