De voordelen van medicinale schapenvacht - Topschapenvachten

De voordelen van medicinale schapenvacht

Minder kans op astma door medicinale schapenvacht
12 July 2021

Schapenvacht, je ziet het steeds vaker terug komen in het interieur. Voornamelijk in de woon- of slaapkamer, op de vloer of over de bank. Het kan gebruikt worden ter decoratie, als kleed of als deken om even om je heen te slaan als je het koud hebt. Schapenvacht geeft een warme en gezellige uitstraling aan de kamer. Dit is een trend die steeds vaker terug te zien is in de wintermaanden. Naast een warme en gezellige uitstraling kan schapenvacht ook medische voordelen met zich meebrengen. In dit artikel gaan we verder in op de voordelen van medicinale schapenvacht en waarvoor je het allemaal kunt gebruiken.

Wat is het verschil tussen gewone schapenvacht en medicinale schapenvacht?

Het voornaamste verschil is dat medicinale schapenvacht kort geschoren is en de wol een grotere dichtheid heeft dan gewone schapenvacht. Het voordeel van de grotere dichtheid en korte haren is dat, wanneer er op gelegen of gezeten wordt, er een betere druk verdeling is van de huid waarmee decubitus voorkomen kan worden. Daarnaast kan medicinale schapenvacht wel gewassen worden. Dit is omdat medicinale schapenvacht anders wordt gelooid dan gewone schapenvacht. Let wel op dat er wolwasmiddel gebruikt wordt in plaats van reguliere wasmiddelen.

Waarvoor wordt medicinale schapenvacht gebruikt?

Het wordt voornamelijk gebruikt voor decubitus, beter bekend als doorligplekken. Dit is een beknelling van de huid veroorzaakt door overmatig zitten of liggen. Hierdoor worden de bloedvaten beklemd en is er minder tot geen bloedstroming naar de huid. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat medicinale schapenvacht dit kan voorkomen. Door de dichte wol wordt de druk op de kleine bloedvaten beter verdeeld waardoor er geen beklemming ontstaat. De vacht wordt voornamelijk gebruikt door mensen die bed of rolstoel gebonden zijn. Om die reden zijn er ook speciale medicinale schapenvachten in de vorm van de zitting van een rolstoel.

Daarnaast is medicinale schapenvacht luchtdoorlatend. Door langdurig dezelfde houding aan te nemen, en daarmee de bloedvaten te beknellen, kunnen warme of koude plekken ontstaan op de huid. Door de luchtdoorlatende eigenschap van de schapenvacht zal het in de winter warm aanvoelen en in de zomer luchtig en koel. Door al deze eigenschappen van medicinale schapenvacht is het ook uitermate geschikt voor baby’s en jonge kinderen. Doordat het luchtdoorlatend, verwarmend en ontlastend kan zijn op druk punten, creëert het een rustgevend effect. Het is daarom aan te raden het te gebruiken op plaatsen waar de baby of het jonge kind slaapt.

Minder kans op astma door medicinale schapenvacht.

In schapenvachten zitten ook microben, oftewel micro-organismes. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de microben in schapenvacht een positief effect hebben op baby’s en jonge kinderen. Door de blootstelling aan de microben is de kans op allergieën kleiner en neemt ook de kans op astma af. Volgens het onderzoek blijkt dat zesjarige kinderen 79 procent minder kans hebben op astma wanneer ze als baby de eerste maanden van hun leven op een schapenvacht hebben geslapen. Ook op latere leeftijd neemt de kans op een allergische reactie af wanneer er op schapenvacht wordt geslapen.

Andere doeleinden voor medicinale schapenvacht.

Medicinale schapenvacht is ook uitermate geschikt voor yoga en meditatie. Het is voornamelijk geschikt door het al eerder benoemde ontlasten van de beknelde bloedvaten. Hierdoor zal er minder irritatie ontstaan op de huid en is een aangename zit-, sta- of lighouding sneller gevonden. Hierdoor kan de concentratie op de ademhaling en meditatie worden geoptimaliseerd. Tevens zal de vacht niet koud aanvoelen wat tevens de houding verbetert. Door de microben en het natuurlijke materiaal van de medicinale schapenvacht wordt ook de connectie met aarde versterkt. Dit is iets wat kunstmatige yoga en meditatie matten kunnen verstoren.

Medicinale schapenvacht voor huisdieren.

De schapenvacht heeft niet alleen voordelen voor de mens maar ook voor huisdieren. Als dieren ouder worden neemt de kans op gewrichtsklachten toe. Door ze op een medicinale schapenvacht te laten slapen neemt die kans af. Let wel op dat je voor een kort tot middellange vacht kiest, anders kunnen de huisdieren blijven haken met hun poten of nagels. Daarnaast creëert de vacht een aangename temperatuur voor de huisdieren. De vacht zal nooit te warm of te koud zijn door de luchtdoorlatende eigenschap van de vacht.

Ook de huisdieren profiteren van de microben die in de vacht zitten. Want ook huisdieren kunnen last krijgen van allergieën, helemaal als de huisdieren voornamelijk op de grond slapen of liggen. Door de ademende eigenschappen is het ook niet erg als de huisdieren na een herfstwandeling nat op de vacht gaan liggen. De vacht kan hier goed tegen en zal ook mooi blijven. Met al deze punten bij elkaar is het aanschaffen van een medicinale schapenvacht wel de moeite waard.